Savjeti

Servis savjeti

Savjeti za vlasnike brodica

Savjeti za sigurnu plovidbu i upoznavanje s lokalnim i drugim zakonskim propisima i ograničenjima u vezi s plovidbe i daljnji savjeti.

Savjeti za sigurnu plovidbu

Da biste uživali u sigurnoj plovidbi, upoznajte se s lokalnim i drugim zakonskim propisima i ograničenjima u vezi s plovidbom i imajte u vidu sljedeće savjete:

*Upoznajte se i postupajte u skladu sa svim nautičkim pravilima i zakonima na plovnim putovima.
*Obveza rukovatelja plovila je da položi ispit za Voditelja brodice. Preporučujemo da svi rukovatelji motornih plovila završe tečaj o sigurnoj plovidbi.
*Pridržavajte se redovitog rasporeda i osigurajte pravilno obavljanje svih popravaka.Provjerite sigurnosnu opremu na plovilu.

Slijede neki prijedlozi vrste sigurnosne opreme koju treba ponijeti tijekom plovidbe:

* Odobrene protupožarne aparate
* Signalne uređaje: svjetiljka, rakete ili baklje, zastava, zviždaljka ili sirena
* Alati neophodni za manje popravke
* Sidro i dodatno sidreno uže
* Ručna crpka za brodsku kaljužu i dodatni čepovi za ispuštanje
* Voda za piće
* Radio prijemnik
* Veslo ili jaram
* Zamjenski propeler, potisnu glavčinu i odgovarajući ključ
* Komplet za prvu pomoć i upute
* Vodootporne posude za čuvanje
* Zamjensku radnu opremu, baterije, žarulje i osigurače
* Kompas i mapu ili kartu područja
* Osobnu opremu za plutanje (jedna za svaku osobu na plovilu)
* Pratite moguće promjene vremenskih uvjeta i izbjegavajte plovidbu u lošim vremenskim uvjetima i na nemirnom moru
* Obavijestite nekoga gdje idete i kada se namjeravate vratiti

Ukrcavanje putnika!

Zaustavite motor prilikom ukrcavanja i iskrcavanja putnika, te kada se isti nalaze u blizini krme broda. Prebacivanje pogonske grupe u neutralan stupanj nije dovoljno. Koristite osobnu opremu za plutanje. Zakon zahtjeva da postoje spasilački prsluci, pravilne veličine i jednostavno dostupna za svaku osobu na plovilu, te dodatno spasilački jastuk ili prsten za bacanje u vodu. Snažno preporučujemo da sve osobe nose spasilački prsluk u svakom trenutku dok su na plovilu.Pripremite druge rukovatelje broda.

Uputite barem jednu osobu na plovilu u osnove pokretanja i rada motora, te upravljanja plovilo, u slučaju da vozač postane onesposobljen ili padne u vodu. Nemojte preopteretiti svoje plovilo. Većina brodova su procijenjeni i imaju potvrđen kapacitet maksimalnog opterećenja (mase - pogledajte nazivnu pločicu s podacima o kapacitetu vašeg broda).

Imajte na umu radna i opteretna ograničenja vašeg plovila. Uputite se može li vaše plovilo plutati na vodi ako je ispunjeno vodom. U slučaju nedoumice, kontaktirajte ovlaštenog zastupnika tvrtke Mercury MerCruiser ili proizvođača plovila.Pobrinite se da svi na plovilu sjede na pravilan način. Nemojte nikome dozvoliti da sjedi na dijelu broda koji nije namijenjen za tu svrhu.

To uključuje naslone sjedala, zaštitne ograde, krmenicu, pramac, palube, uzdignuta ribarska sjedala, bilo koje rotirajuće ribarsko sjedalo ili bilo koje drugo mjesto na kojem neočekivano ubrzanje, neočekivani gubitak kontrole nad plovilom ili iznenadni pokret plovila mogu prouzročiti izbacivanje osobe preko ili unutar ograde plovila. Pobrinite se da svi putnici imaju na raspolaganju i koriste odgovarajuće sjedalo prije bilo kakvog kretanja plovila.

Nikada ne konzumirajte alkohol ili opojna sredstva za vrijeme plovidbe (ovo je propisano zakonom). To smanjuje sposobnost rasuđivanja i značajno smanjuje vašu sposobnost brzog reagiranja.Upoznajte svoje područje plovidbe i izbjegavajte opasna mjesta.

Budite na oprezu!

Rukovatelj broda zakonski je odgovoran za održavanje odgovarajućeg vizualnog i slušnog nadzora. Rukovatelj mora imati nesmetan pogled, posebice ispred broda.

Putnici, teret, ribarska sjedala ne smiju zaklanjati pogled rukovatelju kada upravlja brodom u brzinom većom od praznog hoda ili prelaznom brzinom glisiranja. Pazite na druge osobe, na vodu i na vaš val.

Nikada ne upravljajte brodom izravno iza skijaša na vodi, u slučaju da skijaš padne u vodu. Kao primjer, plovilo koji plovi brzinom od 40 km/h (25 mph) će prestići skijaša u vodi koji se nalazi 61 m (200 stopa) ispred vas za 5 sekundi. Pazite na skijaše koji su pali u vodu.

Kada plovilo koristite za skijanje na vodi ili slične aktivnosti, uvijek ostavite skijaša koji je pao u vodu s rukovateljeve strane broda prilikom povratka radi pružanja pomoći. Rukovatelj treba vidjeti skijaša koji je pao u vodu u svakom trenutku te nikada ne smije pomagati skijašu ili bilo kome drugom u vodi.

Prijavljivanje nesreća!

Zakonom je propisano da rukovatelji brodova moraju ispuniti Izvješće o pomorskoj nesreći u agenciji koja provodi zakon o brodarenju kada je njihovo plovilo sudjelovao u pomorskim nesrećama. Izvješće o pomorskoj nesreći je potrebno podnijeti u slučaju:

1) gubitka ili mogućeg gubitka života
2) osobnih ozljeda koje zahtijevaju zdravstveni tretman koji je izvan okvira hitne pomoću
3) oštećenja brodova ili druge imovine kod kojih je vrijednost štete znatna
4) potpunog gubitka broda.

Potražite dodatnu pomoć od lokalnih vlasti.